Rutten - Fraaie polderwoning opgeleverd (2)
Duurzaam bouwen
07/08/2014
Wagenborgen-Aardbevingsbendige woning
Aardbevingsbestendig bouwen
25/04/2016

Wat is houtskeletbouw?

Houtskeletbouw (ook wel afgekort als HSB) is tegenwoordig in Nederland steeds meer de ‘normale’ manier van bouwen geworden bij particulier opdrachtgeverschap (vrijstaande huizen). Houtskeletbouw wordt wereldwijd toegepast en is uitgegroeid tot een uiterst betrouwbare bouwmethode. In de Scandinavische landen, maar ook Canada, Amerika, Nieuw-Zeeland en Australië is houtskeletbouw dé manier van bouwen. Het overgrote deel van de woningen die daar worden gerealiseerd zijn dan ook houtskeletbouw woningen. En dat tot de meest luxueuze villa’s voor filmsterren, CEO’s, chirurgen en advocaten aan toe.

Ook in de bosrijke gebieden van de tropen en in Europa ten noorden van de Pyreneeën en de Alpen wordt traditioneel veel met hout(skeletbouw) gebouwd.

Houtskeletbouw is een eenvoudig bouwsysteem

Het principe van ons houtskelet bouwsysteem is eenvoudig. De fundering en begane grondvloer worden op ‘traditionele’ wijze uitgevoerd in beton. De wanden, vloeren en daken bestaan uit een open houten raamwerk samengesteld uit gecertificeerd bouwhout, welke in de spouw en tussen het regelwerk maximaal gevuld worden met isolatiemateriaal. Hiermee wordt moeiteloos en zonder ruimteverlies een zeer hoge isolatiewaarde bereikt.

Op deze manier ontstaat een duurzame en uitstekend geïsoleerde woning, welke voorzien is van traditioneel gemetselde buitenmuren en dakpannen, waardoor gegarandeerd een onderhoudsarm huis gerealiseerd wordt.

Houtskeletbouw is de bouwmethode waar minimaal gebruik gemaakt wordt van cement. De cementindustrie geld als één van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Naar schatting is deze industrie verantwoordelijk voor ca. 10 % van de wereldwijde CO2 uitstoot.

Altijd een droog opgeleverde woning

Door prefabricage van de woning in een geconditioneerde productiehal, ontstaat een korte bouwtijd op locatie. Dat scheelt veel tijd en bouwrente. Na aankomst van de elementen op de bouwplaats is de woning binnen enkele dagen wind en waterdicht. Waardoor de vaklieden ongehinderd dor weersinvloeden kunnen starten met de installatie en binnenafwerking van de woning. Een belangrijk winstpunt hierbij is dat de afbouwmaterialen niet vochtig worden, waardoor de opdrachtgever verzekerd is van een droog opgeleverde woning.

Over houtskeletbouw is een heleboel te vertellen, zoals de bijbehorende kenmerken en de voor- en nadelen van houtskeletbouw. Geïnteresseerd? Houd dan zeker onze aankomende blogartikelen in de gaten. In ons volgende artikel gaan we dieper in op de kenmerken van houtskeletbouw.

Meer informatie over een prefab huis of over casco woningbouw? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.